TRAN – DLACZEGO WARTO GO STOSOWAĆ

Tran jest jednym z najlepiej sprawdzonych i znanych preparatów wzmacniających odporność naszego organizmu. Zawiera cenne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy A i D. Wielu osobom kojarzy się on z nieprzyjemnym smakiem z dzieciństwa, jednak dostępne dziś w aptekach preparaty nie powodują takiego dyskomfortu podczas ich stosowania. Warto zatem zacząć stosować tran.

Co to jest tran i czy każdy „tran” jest nim naprawdę?

Bardzo często spotykamy się z tym, iż preparaty z olejem z ryb nazywamy tranem. To jednak błąd, gdyż każdy z tych olejów ma swoje właściwości i odmienne składy. O tranie mówimy zatem tylko i wyłącznie w przypadku oleju z wątroby dorsza i ryb dorszowatych. Tran swoje zdrowotne właściwości zawdzięcza bardzo dużej zawartości kwasów omega-3, omega-6, EPA i DHA.

Jakie właściwości ma tran?

Tran od innych tłuszczów wyróżnia się niezwykle wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, których niestety często brakuje w naszym codziennym jadłospisie. A przecież są one niezbędne, aby prawidłowo funkcjonował nasz układ odpornościowy, sercowo-naczyniowy oraz nerwowy.

Zwrócić uwagę powinniśmy szczególnie na kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA). Budują one błony komórkowe i mitochondrialne, komórki układu nerwowego i siatkówki oka. Ponadto wpływają korzystnie na obniżanie poziomu cholesterolu oraz hamowanie agregacji płytek krwi, przez co mogą spowalniać rozwój miażdżycy. Zaobserwowano również, iż wspomagają one obniżanie ciśnienia tętniczego krwi,  zmniejszanie częstotliwości rytmu serca i ryzyka zgonu z przyczyn sercowych.

Dostateczna podaż kwasu DHA wpływa na właściwy rozwój układu nerwowego i narządu wzroku już podczas życia płodowego, dlatego powinny o nim pamiętać przyszłe mamy ale nie tylko. Jest on nam potrzebny aby prawidłowo funkcjonował nasz mózg oraz komórki nerwowe.

Jednak nie tylko kwasy EPA i DHA z tranu są ważne dla wzroku, stanu włosów, skóry i paznokci bowiem olej z wątroby dorsza to również bogate źródło witaminy A oraz D, czyli tych rozpuszczalnych w tłuszczach. Witamina D wykazuje działanie immunomodulujące, wspiera układ nerwowy i mięśniowy, korzystnie działa  na metabolizm układu kostnego.

Warto zatem stosować codziennie tran gdyż w naturalny sposób wspomaga naszą odporność, poprawia funkcjonowanie mózgu, jest doskonałym źródłem witaminy D, chroni przed wystąpieniem niektórych nowotworów i wspiera nasze serce oraz układ krążenia.

Kto i kiedy powinien stosować tran?

Tran mogą stosować oczywiście prawie wszyscy, jednak należy się najpierw upewnić czy nie ma medycznych przeciwwskazań do jego stosowania. O stosowaniu go podczas ciąży ze względu na zawartość witaminy A zawsze decyduje lekarz, nie powinno się go podawać również dzieciom poniżej 4 roku życia. Tranu nie mogą przyjmować chorzy na kamicę nerkową oraz osoby stosujące leki przeciwzakrzepowe.

Zaleca się go dzieciom w okresie dojrzewania, osobom starszym, pacjentom w okresie rekonwalescencji po poważnej chorobie. Przyda się on w okresie jesienno-zimowym, wtedy gdy prowadzimy nieregularny tryb życia, funkcjonujemy w ciągłym stresie i źle się odżywiamy.

Jaki tran wybrać i jak go stosować?

Zawsze zwracajmy uwagę na skład produktu, który chcemy zakupić oraz na źródło pozyskiwania tranu. Pamiętajmy także, aby stosować go zgodnie z dawkowaniem z opakowania, gdyż każdy produkt ma inne zawartości substancji czynnych w jednej kapsułce.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked