BETA-GLUKAN – BROŃ W WALCE Z CHOROBAMI CYWILIZACYJNYMI

Beta-glukany to naturalnie występujący w błonniku pokarmowym polisacharydy. Znajdziemy je przede wszystkim w tkankach roślinnych (ścianach komórkowych), ale także w komórkach grzybów i mikroorganizmach. Najbogatszym źródłem beta-glukanów są ziarna zbóż, głównie jęczmienia oraz owsa, grzyby z rodzaju Saccharomyces cerevisiae lub boczniak ostrygowaty. Co ciekawe niewielkie ich ilości stwierdzono ponadto w niektórych warzywach i owocach, w bambusie, porostach, algach morskich i bakteriach.

Jakie właściwości ma beta-glukan?

Otóż wykazuje ona zarówno działanie lecznicze, jak i pielęgnacyjne. Możemy znaleźć go w wielu preparatach wzmacniających odporność i w kosmetykach. Jest bardzo dobrym pomocnikiem w walce z otyłością, obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi. Reguluje pracę jelit.

Beta-glukan a cholesterol.

Choć nie jest do końca jasne w jaki sposób beta-glukan obniża poziom „złego” cholesterolu, to efekt ten został potwierdzony w przeprowadzonych badaniach. Odnotowano w nich znaczący spadek zarówno poziomu cholesterolu całkowitego, jak i frakcji LDL. Naukowcy przypuszczają, iż cząsteczka ta wiąże kwasy żółciowe, a to z kolei hamuje ich wchłanianie w przewodzie pokarmowym i skutkuje zwiększonym wydalaniem ich z organizmu.

Efekt ten przekłada się bezpośrednio na redukcję stężenia tak zwanego złego cholesterolu. Tworzy on dodatkowo na ścianie jelita warstwę ochronną, która uniemożliwia wchłanianie nadmiaru dostającego się do tego odcinka przewodu pokarmowego cholesterolu.

Beta-glukan a cukier.

Ta niezwykła cząsteczka pomoże także w walce z nadwagą i otyłością. Dzieje się tak ponieważ obniża poziom cukru we krwi. Dzięki temu, iż beta-glukan zwiększa lepkość przyjmowanych przez nas pokarmów, glukoza w nich zawarta przyswajana jest stopniowo. Niweluje to duże wahania poziomów cukru we krwi po posiłku.

Odkryto również, że wydłuża on działanie hormonu zwanego cholecystokininy odpowiadającego w naszym organizmie za uczucie sytości. Wymienione właściwości redukują apetyt, zmniejszają uczucie głodu i ograniczają ilość spożywanych przez nas pokarmów.

A co z odpornością?

Wiele osób beta-glukany kojarzy z preparatami zwiększającymi odporność organizmu. To prawda. Związek ten aktywuje komórki układu immunologicznego – makrofagi oraz limfocyty T, które stanowią w naszym ciele armię eliminującą obce substancje i komórki. Aktywność układu immunologicznego utrzymuje się około 72 godziny po podaniu beta-glukanu, dlatego jego regularne stosowanie chroni nasz organizm przed infekcjami. Powinny stosować go przede wszystkim dzieci i osoby starsze, pacjenci z niedoborami odporności oraz w trakcie lub po przebytych cięższych schorzeniach, pracownicy fizyczni.

Beta-glukan a choroby skóry.

Beta-glukan z powodzeniem może być stosowany w różnego rodzaju chorobach skóry. Przyspiesza on gojenie ran, owrzodzeń czy poparzeń słonecznych. Dodatkowo wykazano, iż regularne stosowanie kremów zawierających ten związek łagodzi objawy AZS, hamuje zaostrzenia choroby i zmniejsza świąd. Beta-glukan znajdziemy również w kremach przeciwzmarszczkowych.

Podsumowując przyjmowanie beta-glukanu zarówno w diecie, jak i w postaci dodatkowej suplementacji jest szczególnie ważne w walce z chorobami cywilizacyjnymi takimi jak cukrzyca, hipercholesterolemia czy schorzeniami układu sercowo-naczyniowego. Wspiera on naszą odporność, działa immunomodulująco i może wspomagać nawet terapię przeciwnowotworową.

Bibliografia:
  1. Agnieszka Perczyńska, Katarzyna Marciniak-Łukasiak, Anna Żbikowska: Rola β-glukanu w przeciwdziałaniu chorobom cywilizacyjnym; Kosmos problemy nauk biologicznych 2017 tom 66 numer 3 s. 379-388
  2. Gibiński M.: β-glukany owsa jako składniki żywności funkcjonalnej, „ŻYWOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość” 2008, 2 (57)

Dodaj komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked