CZOSNEK – NATURALNY ANTYBIOTYK

Czosnek jest chętnie wykorzystywanym w naszej kuchni produktem o charakterystycznym smaku oraz zapachu. Pochodzi z Azji Środkowej i można powiedzieć iż, jest on warzywem, przyprawą a także rośliną leczniczą.

Czosnek jest bogatym źródłem wielu aktywnych biologicznie związków, co sprawia, iż wykazuje różnorodne działania farmakologiczne. Zastosowanie terapeutyczne tej rośliny leczniczej obejmuje korzystny wpływ na układ immunologiczny, wspomaganie walki z podwyższonym cholesterolem i nadciśnieniem, działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe.

Jakie substancje aktywne znajdziemy w czosnku?

Najważniejszym składnikiem jest allicyna. To za jej sprawą czosnek ma tak charakterystyczny zapach, gdyż jest ona związkiem siarkoorganicznym. Powstaje przez połączenie alliiny z enzymem zwanym alliinazą, co ma miejsce w momencie uszkodzenia komórek rośliny, czyli w przypadku przekrojenia lub zgniecenia ząbka czosnku.

Allicyna odpowiada za szerokie spektrum działania przeciwbakteryjnego i przeciwgrzybiczego, a nawet przeciwpasożytniczego czosnku. Może ona wnikać przez ścianę komórkową do wnętrza komórek drobnoustrojów i działać na składniki cytoplazmy oraz enzymy. To właśnie dzięki jej potencjałowi czosnek nazywany jest często naturalnym antybiotykiem. Niektóre źródła podają, że w naszym organizmie może on wykazywać działanie silniejsze od penicyliny. Ponadto zmniejsza krzepnięcie krwi.

Czosnek a działanie przeciwdrobnoustrojowe.

Czosnek wykazuje aktywność przeciwbakteryjną zarówno wobec bakterii Gram-dodatnich, jak i Gran-ujemnych. Działa między innymi na szczepy z rodzaju Escherichia, Salmonella, Staphylococcus, Pseudomonas i Clostridium. Prowadzone doświadczenia pokazują, iż wywiera on również wpływ na pałeczki Helicobacter pylori, a te bytujące w żołądku bakterie są przyczyną niektórych chorób górnego odcinka przewodu pokarmowego, głównie chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy.

Wpływ na bakterie to jednak nie wszystko.

Czosnek i jego wyciągi hamują także wzrost grzybów drożdżopodobnych oraz dermatofitów patogennych. Działają przeciwwirusowo i przeciwpasożytniczo. Jest on na przykład bardzo skuteczny w przypadku zakażenia wirusem opryszczki, a nawet wirusa grypy. Przypuszcza się, że poza allicyną jest za to działanie odpowiedzialny związek zwany ajoenem, który to blokuje łączenie się wirusa z DNA komórek gospodarza. Innymi związkami aktywnymi pozyskiwanymi z czosnku, charakteryzującymi się podobną aktywnością są ponadto disiarczek diallilu oraz alkohol allilowy.

Czosnek a układ krążenia.

Czosnek korzystnie działa nie tylko na naszą odporność, ale również na serce i układ krążenia. Regularne stosowanie preparatów czosnkowych usprawnia krążenie krwi, wspomaga rozszerzanie naczyń krwionośnych, wspiera regulację ciśnienia krwi i przyczynia się do utrzymania prawidłowej krzepliwości. Dodatkowo czosnek działa przeciwmiażdżycowo.

Dlaczego? Otóż hamuje on syntezę kwasów tłuszczowych i zapobiega wewnątrzkomórkowej akumulacji lipidów. Obniża poziom cukru we krwi. Z powodzeniem zatem możemy stosować go w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego.

Czosnek a układ moczowy.

Wiele prowadzonych badań pokazuje, iż czosnek ze względu na swoje właściwości przeciwdrobnoustrojowe pomaga zwalczyć większość odpornych na antybiotyki bakterii, wywołujących zakażenia układu moczowego. Dlatego też sięgnąć po niego powinny szczególnie osoby borykające się z nawracającymi infekcjami dróg moczowych

Podsumowując należy podkreślić, iż warzywo to ma wiele właściwości prozdrowotnych. Powinniśmy chętniej sięgać po niego zarówno w przypadku spadku odporności jesienią i zimą, ale również jeśli chcemy zadbać o prawidłowe ciśnienie krwi, zdrowe serce oraz poziom cholesterolu we krwi. Możemy wybrać zarówno świeże ząbki czosnku, jak i gotowe preparaty zawierające skoncentrowane wyciągi.

Bibliografia:
  1. Małgorzata Kwiecień, Anna Winiarska-Mieczan: Czosnek jako zioło kształtujące właściwości prozdrowotne; Probl Hig Epidemiol 2011, 92(4): 810-812
  2. Ilona Lis, Paweł Bogdański, Gerard Nowak: Zastosowanie czosnku w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego; Forum Zaburzeń Metabolicznych 2013, tom 4, nr 4, 210–215
  3. Anna Kędzia: Przeciwdrobnoustrojowe działanie czosnku ( Allium sativum L.); Postępy Fitoterapii 1/2010, s. 46-52

Dodaj komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked