OCET JABŁKOWY – NIE TYLKO NA ODCHUDZANIE

Ocet jabłkowy, znany już w starożytności to bursztynowy płyn o charakterystycznym kwaśnym smaku i jabłkowym zapachu.

Powstaje on na drodze fermentacji octowej z jabłek i w wielu kulturach stosowany był w leczeniu infekcji oraz jako eliksir oczyszczający.  W occie jabłkowym znajdziemy aminokwasy, enzymy, pektyny, związki polifenolowe oraz niewielkie ilości witamin i składników mineralnym między innymi witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę A i E, potas, żelazo, krzem oraz magnez.

Ocet jabłkowy najczęściej kojarzony jest z właściwościami odchudzającymi. Dlaczego? Otóż pomaga on w rozszczepianiu tłuszczu, a ponadto zawarty w nim kwas chlorogenowy ogranicza wchłanianie cukru z przewodu pokarmowego. Dzięki temu zwiększa wrażliwość tkanek na działanie insuliny, co przekłada się na redukcję masy ciała. To jednak nie wszystko. Ocet jabłkowy zawiera również katechiny, które usprawniają metabolizm w spoczynku.

Wspomaga także usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Jeśli więc połączymy stosowanie octu jabłkowego ze zbilansowaną dietą i aktywnością fizyczną szybciej uzyskamy wymarzoną sylwetkę. Wspomaga on również budowanie prawidłowej mikroflory naszych jelit.

Jakie jeszcze właściwości ma ocet jabłkowy?

Działa on przeciwbakteryjnie i antyseptycznie. Doskonale sprawdza się przy przeziębieniach oraz w okresie zmniejszonej odporności. Ocet jabłkowy powinny stosować także osoby borykające się z problemem cery trądzikowej. Można używać go również jako tonik oczyszczający, ponieważ dodatkowo reguluje wydzielanie sebum.

Ocet jabłkowy wpływa pozytywnie także na układ krążenia.

Zaobserwowano, iż obniża on poziom cholesterolu oraz trójglicerydów. Systematyczne jego stosowanie pozytywnie wpływa na ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko miażdżycy oraz choroby niedokrwiennej serca.

Ponadto reguluje on poziom glukozę we krwi. Zalecany jest więc zarówno osobom z cukrzycą i insulinoopornością, jak i tym którzy mają już objawy stanu przedcukrzycowego.

Dlaczego? Otóż to działanie hipoglikemiczne polega po pierwsze na zmniejszeniu wchłaniania cukru oraz na ograniczeniu procesu rozkładu skrobi do cukrów prostych. Ocet jabłkowy zmniejsza stężeniu glukozy we krwi po posiłku, uwrażliwia nasze komórki na działanie insuliny a przyjmowanie go przed snem obniża poziom glukozy na czczo. Warto zatem dodawać ocet jabłkowy do naszych potraw, ponieważ zmniejszamy tym ich indeks glikemiczny nawet o 20-30%.

Ocet jabłkowy domowym sposobem pielęgnacji urody.

Ocet jabłkowy możemy również wykorzystać jako idealny kosmetyk na problemy z kondycją włosów oraz skóry głowy. Przywraca on prawidłowe pH skóry głowy oraz zamyka łuski włosów. Stają się one błyszczące i miękkie w dotyku, lepiej nawilżone i nie rozdwajają się. Włosy ładnie się układają i łatwiej je rozczesać.

Działa on również rewelacyjnie przy problemach z łupieżem i nadmiernym przetłuszczaniem włosów oraz skóry głowy. Działa przeciwgrzybiczo, redukuje swędzenie i podrażnienie. Poprawia krążenie w mieszkach włosowych, dzięki czemu cebulki włosów są lepiej odżywione. Włosy szybciej rosną i rzadziej wypadają.

Pamiętajmy jednak, iż zarówno do stosowania zewnętrznego jak i wewnętrznego najlepiej wybrać organiczny ocet jabłkowy. Mamy wtedy pewność, że jest on naturalny i nie zawiera sztucznych dodatków. Możemy również wybrać preparaty z octem jabłkowym dostępne w postaci kapsułek.

Bibliografia:

Cal Orey: Uzdrawiająca moc octu; Białystok 2013

Ocet jabłkowy eliksir zdrowia i urody; Warszawa 2015

Dodaj komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked