KWAS ALFA-LIPONOWY – IDEALNY PRZECIWUTLENIACZ

Kwas alfa-liponowy (ALA) występuje we wszystkich komórkach naszego organizmu.

Początkowo kwas alfa-liponowy uznawany był za witaminę. Okryto jednak, iż jest on wytwarzany nie tylko  przez rośliny, ale w niewielkiej ilości również zwierzęta, w tym ludzi. Dzięki swojej strukturze ALA jest rozpuszczalny zarówno w wodzie jak i tłuszczach, z łatwością wchłania się z przewodu pokarmowego oraz przenika barierę krew-mózg. W naszym ciele kwas alfa-liponowy pełni dwie podstawowe funkcje. Po pierwsze jest silnym antyoksydantem redukującym wolne rodniki tlenowe, po drugie reguluje metabolizm węglowodanów oraz tłuszczów. To jednak nie wszystkie jego pozytywne właściwości.

            Działanie kwasu alfa-liponowego najbardziej rozpowszechnione jest wśród pacjentów dotkniętych cukrzycą. Jest tak ponieważ u diabetyków przewlekła hiperglikemia, czyli zbyt wysoki poziom cukru we krwi doprowadzić może do uszkodzeń nerwów. Takie powikłanie nazywane jest neuropatia cukrzycową i zwykle zaczyna objawiać się zaburzeniami czucia, drętwieniem oraz mrowieniem kończyn.  ALA natomiast poprzez swoje działania przeciwutleniające zmniejsza ryzyko uszkodzeń włókien nerwowych i naczyń krwionośnych oraz hamuje proces zapalny. Dodatkowo pomaga w obniżaniu stężenia cukru we krwi oraz poprawia wrażliwość komórek na insulinę. Ponadto kwas alfa-liponowy ogranicza także rozwój retinopatii cukrzycowej, czyli patologicznych zmian w siatkówce, przez co chroni narząd wzroku w przebiegu choroby.

            Obecnie poza wskazaniami w neuropatii cukrzycowej ALA wykorzystuje się również w zatruciach grzybami i metalami ciężkimi. Dlaczego? Ponieważ wiąże on pierwiastki takie jak rtęć, ołów czy kadm wspomagając odtruwanie organizmu. Dodatkowo kwas alfa-liponowy powinno stosować się  przy chorobach wątroby, zarówno w stanach ostrych jak i przewlekłych. Działa on ochronnie na  ten największy gruczoł naszego ciała poprzez zwiększanie poziomu cysteiny, która to jest niezbędna do syntezy glutationu – substancji odtruwającej i usuwającej szkodliwe produkty przemiany materii oraz toksyny w wątrobie. Poza tym ALA wywiera wpływ na podziały komórkowe i wspomaga regenerację tego organu. Wspiera przywrócenie, jak również utrzymanie prawidłowej homeostazy naszego ustroju.

            To jednak nie koniec pozytywów wynikających z suplementacji ALA.

Udowodniono, iż jest on niezwykle przydatny w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Wspomaga produkcję tlenku azotu oraz zapobiega nadmiernemu uwalnianiu endoteiny – białka powodującego obkurczanie ścian naczyń krwionośnych, przez co przyczynia się do obniżania ciśnienia krwi.  Zwiększa wydolność, siłę i wytrzymałość mięśni.  Pomaga przy zaburzeniach koncentracji, ale i przeciwdziała negatywnym skutkom wzrostu ciśnienia w oku działając ochronnie oraz regenerująco na komórki siatkówki, co zwiększa jego rolę w przypadku jaskry.

Kwas alfa-liponowy w połączeniu z witaminami z grupy B działa neuroprotekcyjnie. Co ciekawe, jest to szczególnie ważne w chorobie Parkinsona i Alzheimera. ALA zaleca się dodatkowo w przypadku nerwobólu lub rwy kulszowej. Kwas alfa liponowy w odpowiednich dawkach daje także obiecujące wyniki w terapii stwardnienia rozsianego, obniża poziom markerów immunologicznych świadczących o aktywności SM i wpływa na procesy zapalne.

ALA możemy znaleźć w szpinaku, grochu, brokułach, brukselce, otrębach oraz podrobach (głównie w wątróbce). W naturalnej formie jest niestety związany z białkiem – lizyną co utrudnia jego wchłanianie. Aby więc uzyskać optymalną ilość kwasu alfa-liponowego działającego antyoksydacyjnie powinno się rozważyć dodatkową jego suplementację.

Bibliografia:

  1. Agnieszka Skowyra, Iwona Grabska-Liberek, Urszula Stachowska, Irmina Jankowska-Lech, Piotr Tesla: Rola kwasu α-liponowego i γ-linolenowego w jaskrze; Postępy Nauk Medycznych 3/2017, s. 144-147
  2. Dominika Malińska, Katarzyna Winiarska: Kwas liponowy – charakterystyka i zastosowanie w terapii; Postepy Hig Med Dosw., 2005; 59: 535-543
  3. Piotr Dziemidok, Anna Tochman-Gawda, Piotr Paprzycki: Wpływ 4-tygodniowego podawania kwasu a-liponowego na objawy subiektywne i poziom progu czucia wibracji u pacjentów z obwodową polineuropatią cukrzycową; Diabetologia Doświadczalna i Kliniczna 2004, 4, 5, 343–350

Dodaj komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked